2023-09-27

Arveplanlegging i den moderne familien - uskifte overfor særkullsbarn

I den moderne familien er det ikke uvanlig at en eller begge partene i et ekteskap eller samboerskap har særkullsbarn. Særkullsbarn er barnet til den ene av partene i forholdet, og særkullsbarnet er etter arveloven kun livsarving etter sine biologiske foreldre eller adoptivforeldre.

Visste du at du ikke har rett til å sitte i uskiftet bo overfor din samboers eller ektefelles særkullsbarn?

Utgangspunktet er at livsarvinger har krav på å få utbetalt arv etter sine foreldre ved dødsfallet, og dette påvirkes ikke av at forelderen har fått ny samboer eller ektefelle. Dette betyr blant annet at du som lengstlevende må betale ut den arv avdødes særkullsbarn har krav på, selv om dette for eksempel skulle innebære at du må selge boligen dere har bodd i sammen.

En slik situasjon kan imidlertid unngås ved at særkullsbarna samtykker til at lengstlevende kan sitte i uskiftet bo.

Mange kvier seg for å be særkullsbarn om å samtykke til å sitte i uskifte. Dette henger nok sammen med at samtykke til uskifte fremstår lite gunstig for arvemottaker, da utbetalingen blir satt på vent. Samtykke til uskifte kan imidlertid være en fordel for arvemottaker ettersom den gjenlevende ektefelles krav på arv ikke vil trekkes fra arvens totalverdi. Totalverdien av den endelige arven blir dermed høyere.

Mange velger å sette betingelser for et samtykke til uskifte for å sikre at særkullsbarnets arveandel ikke reduseres, og at samtykket faktisk innebærer en økonomisk fordel for særkullsbarnet. En betingelse kan for eksempel være at gjenlevende ikke har anledning til å selge eiendommen uten at overskuddet inngår i formuen som skal være gjenstand for fordeling. En annen betingelse kan være at særkullsbarnet har krav på innsyn i den gjenlevende ektefellens ligninger. Noen velger også å sette som betingelse for uskifte at deler av arven utbetales straks.

Ingen arveoppgjør er like, og tidvis kan familiekonstellasjonene og eierandelene innebære at arveoppgjøret blir komplisert. Bruk av advokat til rådgivning og arveplanlegging trenger ikke være dyrt. Det er en god investering for fremtiden da en på denne måten kan unngå fremtidige konflikter og kostnadskrevende rettslige prosesser.

Ta gjerne kontakt med meg for en uforpliktende prat om din sak.

Ida Gjerseth

Ida Gjerseth

Linked in:
Facebook:
Instagram:
Twitter:

Vi bistår deg både i store og små saker.

KONTAKT

Ta kontakt. Vi er klare til å hjelpe deg. Vi bistår både i store og små saker.

Besøksadresse:
Østervågkaien 1A, 6. etasje
Postadresse:
Postboks 12, 4001 Stavanger
Telefonnummer:
Døgnåpen vakttelefon:
Åpningstider:
Mandag til fredag kl. 08.00-15.30
Ved behov for bistand utenom kontorets åpningstid, ring vår vakttelefon 922 12 422. Telefonen er betjent hele døgnet. NB! Ikke SMS!